Strek en hanekam

Een strek en een hanekam worden gebruikt als versierend element boven muuropeningen (ramen en deuren) en vangt de druk van de bovenliggende lagen wezenlijk beter op dan een (eenvoudige) rollaag. De strek en de hanekam kan ook probleemloos gebruikt worden bij openingen groter dan 80 cm.

Een strek is over de hele breedte even hoog (de bovenzijde komt gelijk met een lintvoeg), bij een hanekam is de bovenzijde trapvormig afgewerkt en zijn de middelste stenen dus een rij langer dan de buitenste stenen. Het aantal stenen dat langer is hangt af van de uitvoering en de breedte van de muuropening.

De uitvoering kan extra aantrekkelijk gemaakt worden door het toepassen van een sluitsteen (in het midden) en twee aanzetstenen (aan beide zijden), bijvoorbeeld uitgevoerd in hardsteen.

De uitvoering van een strek en een hanekam is aan vaste regels gebonden. De schuinte van het metselwerk wordt bepaald door een (denkbeeldig) punt dat zich bevindt in het midden van de breedte van het kozijn en dan 1½ keer de breedte van het kozijn naar onderen.
De hoogte van de strek of hanekam wordt bepaald door het karakter van het gebouw, maar er moet altijd voor gezorgd worden dat de bovenkant gelijk komt met een lintvoeg van het aansluitende metselwerk.

Als specialisten in traditionele metselwerken kunnen wij u prima adviseren over de toepassing van strekken of hanekammen in het metselwerk van uw woning. En natuurlijk staan we garant voor een vakkundige en vlekkeloze uitvoering.