Metselverbanden

Een metselverband heeft twee functies. Allereerst geeft het natuurlijk sterkte aan de muur. Door de juiste positionering van de stootvoegen (de verticale voegen) in de verschillende lagen ontstaat een sterk metselwerk. Maar daarnaast geeft een metselverband ook karakter aan een gebouw. Samen met de keuze voor de steen (en voor het voegwerk) bepaalt het metselverband de uitstraling van een gebouw.

Bij de metselverbanden maken we onderscheid tussen halfsteensverbanden en steensverbanden.

Halfsteensverbanden
Bij halfsteensverbanden is de muur een kop (of een halve steen) dik.
De meest gebruikte halfsteensverbanden zijn:
Halfsteensverband
Klezoorverbanden
Wildverband

Halfsteens muren worden het meest toegepast als de buitenmuur (buitenblad) in spouwmuren. Ze worden dan met spouwankers vastgezet aan de binnenmuren.
In binnenmuren worden ze tegenwoordig veel minder toegepast, daarvoor gebruikt men nu overwegend betonelementen, Porisosteen en gips- of kalkzandsteenblokken.

Steensverbanden
Bij steensverbanden is de muur van oorsprong een hele steen (of strek) breed. Maar tegenwoordig worden sommige steensverbanden in een halfsteens muur toegepast.
De voornaamste steensverbanden zijn:
Kruisverband
Engels verband
Kettingverband
Staand verband
Vlaams verband
Koppenverband

Tegenwoordig worden echte steensverbanden in woningen niet veel meer worden toegepast. Voor buitenmuren gebruikt men spouwmuren (met alle voordelen van isolatie), waarbij de buitenmuur een halfsteens muur is. En ook binnenmuren worden anders uitgevoerd (zie boven).
Steensverbanden worden soms echter wel in halfsteens buitenmuren toegepast (omdat het verband de juiste uitstraling aan de woning geeft). Volledige steens muren worden natuurlijk nog wel gebruikt voor bijvoorbeeld tuinmuren en afscheidingen. En uiteraard bij de renovatie of restauratie van oudere gebouwen.

Vakmanschap

Wij stellen er een eer in om een mooi stuk vakwerk af te leveren. Natuurlijk worden de meeste muren in hafsteenverband gemetseld (maar omdat goed te doen is ook vakmanschap nodig), maar we metselen ook veel andere verbanden. Steeds is het een afweging welk effect je wilt bereiken, welk verband het beste past bij het gebouw. En welk siermetselwerk je daarbij eventueel toepast.
Maar altijd gaat het er om dat je het perfect uitvoert. En daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres. We hebben een jarenlange ervaring en veel liefde voor ons vak. Goed uitgevoerd metselwerk, daar staan we voor. Daag ons maar uit! Mail of bel.