Duurzaam bouwen betekent ook dat je bij renovatie gebruik maakt van bestaande materialen.

Zoals bij spanten van een boerderij.

Duurzaam bouwen bij renovatie gebruik maken van bestaande spanten.Tot voor kort was het voor veel bouwers een automatisme om bij renovatie vooral veel te slopen (en af te voeren). Een gemakkelijke manier van werken die vooral heel efficiënt is. Maar die weinig oog had voor het karakter van oude materialen en vooral niet voor het duurzaam omgaan met bouwmaterialen.

Wij doen dat anders. Bij een renovatie inventariseren we heel nauwkeurig welke materialen nog goed bruikbaar zijn, hoe we er slim gebruik van kunnen maken en hoe we ze zo toe kunnen passen dat we toch voldoen aan eisen van het Bouwbesluit.



Duurzaam bouwen bij renovatie gebruik maken van bestaande spanten.Duurzaam bouwen bij renovatie gebruik maken van bestaande spanten.Een mooi voorbeeld is de renovatie van een boerderij in Someren-Heide. Als onderdeel van de renovatie moest de hele kap vervangen worden, maar de zeer karakteristieke spanten waren nog in goed staat. We hebben die (nadat de pannen verwijderd waren) voorzichtig in hun geheel uit de kap getakeld, schoongespoten met een hogedrukspuit en behandeld tegen de (sporadisch voorkomende) houtworm.








Inpandig is een staalconstructie gebouwd om te kunnen voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.Vervolgens is inpandig een staalconstructie gebouwd om te kunnen voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Deze staalconstructie zal helemaal met hout bekleed worden om zo een authentieke uitstraling te krijgen. Bovenop de staalconstructie worden de oorspronkelijke spanten weer geplaatst. Deze spanten komen straks in het zicht en geven zo een heel eigen cachet aan de gerenoveerde boerderij.








Bovenop de staalconstructie zijn de oorspronkelijke spanten weer geplaatst.Dit zorgvuldig en met liefde omgaan met (oude) materialen is tekenend voor onze manier van werken. Vanuit ons ambachtelijk vakmanschap hebben wij een grote waardering voor de kwaliteit van oorspronkelijke materialen en we proberen die bij een renovatie dan ook zoveel mogelijk te behouden. Een duurzame manier van werken die zich prima laat combineren met de eisen van het Bouwbesluit.

Als u meer wilt weten over deze manier van werken, stuur ons dan een mailtje, we nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.